AfterFixProject (AFP) - Áttekintés - GyIK


AfterFixProject, a megbízható, biztonságos, és stabil rendszerért!

Windows és Office frissítések egyben!

Mi az AfterFixProject?
Az AfterFixProject (továbbiakban AFP) egy olyan frissítés gyűjtemény szolgáltatás a Windows és Office rendszerekhez, amely minden hivatalosan kiadott frissítést tartalmaz, és ezeket teljesen automatikusan, felhasználói beavatkozás nélkül telepíti, Internet kapcsolat nélkül (offline frissítés). Az AFP csomagok havonta frissülnek, a Microsoft Windows Update ütemével szinkronban.

Az AFP készítése határozatlan ideig szünetel! Lásd Közlemény.

Elérhető AFP csomagok 2015 januári kiadással:
- AfterFixProject7 - 32 bit (AFP7 x86), a Windows 7 SP1 32 bit rendszerhez
- AfterFixProject7 - 64 bit (AFP7 x64), a Windows 7 SP1 64 bit rendszerhez
- AfterFixProjectOffice2010 - 32 bit (AFPO10 x86), az Office 2010 SP2 32 bit rendszerhez

- AfterFixProject8.1 - 32 bit (AFP8 x86), a Windows 8.1 Update 1 32 bit rendszerhez
- AfterFixProject8.1 - 64 bit (AFP8 x64), a Windows 8.1 Update 1 64 bit rendszerhez
- AfterFixProjectOffice2013 - 32 bit (AFPO13 x86), az Office 2013 SP1 32 bit rendszerhez


2014. április 08-án a Windows XP és Office 2003 támogatása megszűnt,
2014.05.13.-án készült utoljára AFP ezekhez a termékekhez:

- AfterFixProjectXP - 32 bit (AFPX HUN), a Windows XP SP3 magyar nyelvű rendszerhez
- AfterFixProjectXP - 32 bit (AFPX ENU), a Windows XP SP3 angol nyelvű rendszerhez
- AfterFixProjectOffice2003 - 32 bit (AFPO03 HUN), az Office 2003 SP3 magyar rendszerhez
- AfterFixProjectOfficeCompatibilityPack - (AFPOC), 2007-es támogatás az Office 2000, 2002, 2003 rendszerekhez

Az Afterfix.net javasolja a Windows XP és/vagy Office 2003-at használóknak, hogy térjenek át Windows 7 SP1 vagy Windows 8.1 rendszerre, Office esetében a 2010 SP2 vagy 2013 SP1-es rendszerhez. Ezeknek 2020-ig valamint 2023-ig van még támogatása.


AFP oldalak:
- AFP képek, videók - működés közben a program
- AFP aktuális kiadások, részletes információk - változások, teljes tartalom
- AFP Installer - telepítési segédlet - útmutatás, tippek a telepítéshez
- AFP közlemény - fontos hírek, bejelentések
- AFP letöltési oldal - letöltés


Miért fontos frissítenünk a Windows-t és az Office-t?
Frissítés, update, naprakész állapot… akárhogyan nevezzük a lényeg ugyanaz: javítjuk a rendszer biztonságát, megbízhatóságát. A szoftverkészítés során - különösen akkor, ha olyan komplex rendszer, mint a Windows -, nehéz úgy létrehozni, hogy később hiányosságok ne derüljenek ki. Ezek a hiányosságok biztonsági kockázatot jelentenek az internetet használva, amit bűnözők ki is használnak jelszavak, banki adatok stb. megszerzésére, vagy csak heccből elkészített kártevőket telepítsenek a gépünkre. A Windows és Office frissítésével kivédhetjük ezeket a veszélyeket.

Miért jó az AFP?
Gyorsan és a legegyszerűbben hozhatjuk naprakész állapotba a Windows és Office rendszerünket.

Miben gyorsabb az AFP a hagyományos online (Windows Update) frissítésnél?
A frissítések telepítését már letöltve indíthatjuk el, nem kell kivárni amíg a számítógép minden egyes frissítést külön-külön letölt. Másrészt hiába áll rendelkezésünkre nagy sávszélesség (akár több 10 Mbps), a Windows a frissítéseket jellemzően lassabban tölti le, mint a rendelkezésre álló sávszélesség, ugyanakkor ha nincs elegendő sávszélesség, akkor az AFP-vel mentesíthetjük hálózatunk leterheltségét. Ugyanis az AFP csomag egyetlen egy fájlcsomag, ami tartalmaz minden szükséges frissítést és egyszerre több gépen is futtatható.
Ezzel rengeteg időt lehet megspórolni, különösen akkor, ha több gépet is naprakész állapotba kívánunk hozni.

Miért egyszerűbb az AFP-vel frissíteni, mint az online Windows Update-tel?
A letöltési időn kívül újraindítási időt is megspórolhatunk, mivel az online Windows Update egyes frissítések telepítése után újraindíthatja a számítógépet, majd utána keres és talál meg újabb frissítéseket, amik az előző frissítés miatt válik szükségessé. Az AFP már tartalmazza ezeket a frissítéseket is. Egy AFP elindítással teljesen naprakész állapotba hozhatjuk a rendszert.

Milyen limitációk vannak az AFP-ben?
Pár kevésbé fontos frissítés csak Windows Update által érhető el, valamint az AFP-be nem kerülnek bele a 170 MB-nál nagyobb frissítési csomagok. Ezek külön fel vannak tüntetve a letöltési oldalakon.

Milyen egyéb komponenseket tartalmaz az AFP?
Az AFP a fontos biztonsági frissítéseken kívül tartalmazza azokat a frissítéseket is, amelyek a rendszer stabilitását, valamint egyéb újabb eszközöket és technológiákat hivatottak javítani és támogatni. Az AFP-be csak hivatalosan letesztelt és nyilvánosan kiadott frissítések kerülnek be.

Milyen esetekben lehet szüksége Önnek az AFP csomagokra?
- Ha Önnek szüksége van az összes kiadott frissítésre, de nincs ideje, kedve, türelme stb. a Microsoft Letöltő központból összegyűjteni, szinkronizálni, és/vagy egyesével telepíteni a frissítéseket
- Ha Ön nem kívánja kivárni a Windows Update letöltési idejét
- Ha Ön integrálni szeretné a frissítéseket a Windows, vagy Office telepítőbe
- Ha Ön rendszeresen telepít Windows-t és/vagy Office-t, és teljes munkát végez a frissítések telepítésével, jelentősen meggyorsíthatja a munkáját!

Tekinthető az AFP egy szervizcsomagnak?
Részben. A szervizcsomag kumulatív frissítés (tehát minden korábbi szervizcsomagot is tartalmaz), az AFP meg csak a legutolsó szervizcsomagra telepíthető rá, de bizonyos értelemben tekinthető a legutolsó szervizcsomag szervizcsomagjának. Például: Az AFP7 a Windows 7 SP1 szervizcsomagja, azaz mintha egy Windows 7 SP2 lenne, habár a Microsoft nem tervezi a Windows 7 SP2 kiadását. Akár Windows 7 SP1 „Update rollup”-nek nevezhető. Ezért az AFP-t mindig frissen telepített rendszerre ajánlott telepíteni, amire még nem volt frissítés telepítve!

Hogyan készül az AFP?
Az AFP-be a frissítések a Microsoft Download Center-ből változatlanul kerülnek be, ahonnan bárki, bármikor teljesen ingyen letöltheti a frissítéseket! Ezeket a frissítéseket az AFP telepítője automatikusan sorban, egymás után feltelepíti, majd a végén újraindítja a számítógépet.
Az AFP minden hónap 2. keddjén, azaz a hivatalos Microsoft Windows Update-tel szinkronban kerül frissítésre 1-5 nap késéssel. Az AFP-be ekkor bekerülnek az új frissítések, és kikerülnek az esetlegesen (az új frissítéssel) felváltott régebbi frissítések. Az AFP nem tartalmaz béta, vagy tesztelés alatt álló frissítéseket, komponenseket!
Az AFP nem tartalmaz semmiféle egyéb más (reklám, szponzor stb.) programot, a rendszert semmilyen más formában nem módosítja, nem állít be kezdőlapot a böngészőben stb.

Mi az AFP rendszerkövetelménye?
Nincs egyéb követelmény, csak a legutolsó szervizcsomag telepítésének megléte.

Integrálható az AFP a Windows telepítőbe?
Igen, de csak az AFP csomag kicsomagolása után a legtöbb frissítés integrálható a hivatalos útmutatók szerint.
Lásd még AFP Installer

Uninstallálható az AFP?
Mivel az AFP számos frissítést telepít, a teljes AFP nem távolítható el egyszerre, csak az egyes komponensek, külön-külön. Eltávolításának amúgy sincs értelme egy jól karbantartott rendszeren.

Kiváltja-e az AFP a Windows automatikus frissítés szolgáltatását?
Részben. Az AFP telepítése után ugyanúgy, erősen javasolt a Windows beépített, automatikus frissítési rendszer használata a jövőbeli frissítések beszerzése miatt!

Ki készíti az AFP-t?
Az Afterfix.net (egy személyemben, én), csak egyéni hobbi szinten. 2005 júniusában készült az első AFP csomag, akkor még a Windows XP SP2 rendszerhez, azóta folyamatosan fejlődött és bővült a projekt. Az Afterfix.net semmiféle kapcsolatban nem áll a Microsoft-tal sem mással! Így terméktámogatást sem ad a Microsoft ehhez, csak az Afterfix.net!


Lehet egyéni összeállításban kérni az AFP-t?
Jelenleg nincs erre mód.


További kérdése van?
Írjon bátran kérdésével, kérésével!